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OVERVIEW 

The purpose of this document is to provide supplemental guidance and frequently asked 

questions (FAQs) for certain Department of Defense (DoD) Direct Hire Authorities (DHAs) 

authorized under the National Defense Authorization Act (NDAA).  The information found in 

this guide provides general information for the following three DHAs. 

 

 DHA for Select Acquisition Technical Positions 

 DHA for Financial Management Experts 

 DHA for Domestic Defense Industrial Base Facilities and the Major Range and Test 

Facilities Bases 

 

Individual policy memorandums should be referred to for any specific information related to the 

DHA such as expiration date of the authority, covered occupations and grades, etc. 

FAQS - GENERAL 

Q1.  What is a “DoD” Direct Hire Authority? 

A1.  DoD DHA is a hiring authority that has been provided to DoD through legislative action 

and congressional approval.  These authorities have been codified in the NDAA. 

 

Q2.  What is the purpose of the DoD Direct Hire Authority? 

A2.  DoD DHAs enable an agency to expedite the hiring of qualified applicants without regard to 

subchapter 1 of chapter 33 of title 5 U.S.C. other than §§3303, 3321, 3323, 3326, and 3328 for 

critical and hard-to-fill positions. 

 

Q3.  What are the benefits of using DHA? 

A3.  DHA provides the ability to fill positions quickly and efficiently to ensure a more 

streamlined process.  It enables managers to hire qualified applicants by eliminating competitive 

rating and ranking procedures, veterans’ preference requirements, public notice and clearance 

requirements of Interagency Career Transition Assistance Program, Reemployment Priority List 

and in some cases the Priority Placement Program (PPP).  Refer to Q7 for public notice 

requirements as it pertains to section 3326, 180 waiver requirement.  

Q4.  How should Commands use these authorities? 

A4.   

 DHA authorizes commands to utilize targeted recruitment and outreach efforts rather 

than the traditional USA Jobs announcement to expedite and streamline the hiring 

process.  Methods that may be used in targeted recruitment and outreach include job fairs, 

college recruiting events, flyers, various advertising, etc. 

 The intent of the DHA is to expedite hiring within the department.  Use of traditional 

USA Jobs announcements are an acceptable recruitment method and may be used in 

addition to or in lieu of targeted recruitment and outreach efforts, however, Commands 

should keep in mind that traditional announcements may delay the hiring process and 

increase the overall hiring timelines.  
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 Selection of candidates may be made from either a referral certificate or by name request 

of individuals found through targeted recruitment and outreach efforts.  The Director, 

Civilian Human Resources (DCHR), as the principal HR advisor and technical authority 

for their respective Commands, have responsibility to ensure the appropriate use of these 

and other hiring authorities. 

 

Q5.  Does use of these DHAs require justification to appoint based on critical need or 

shortage of candidates? 

A5.  No.  These DHAs are granted through congressional legislation.  The basis for the DHA has 

already been established and may be utilized accordingly.  The NDAA provided these authorities 

as a whole without any additional requirement based on a critical hiring need or shortage of 

candidate determination.  

 

Q6.  Does Veterans’ Preference apply? 

A6.  No.  Veterans’ preference does not apply when selecting individuals under these DHAs.  

These DHAs allow agencies to hire without regard to §§ 3309-3318 of title 5 U.S.C., which 

eliminates the requirement for applying veterans’ preference.  Qualified candidates with veterans' 

preference may be selected, just as any qualified non-preference eligible candidate may be. 

 

Q7.  How does the 180-day waiver requirement impact hiring under DHA? 

A7.  If a selection is made via a name request and the individual is subject to §3326 of title 5, 

U.S.C., "Appointment of Retired Members of the Armed Forces within 180 days of Retirement," 

public notice will be required and appointment must be made in accordance with DoD and DON 

policy.  

 

Q8.  Can the DHAs be utilized for time-limited or permanent hiring?  

A8.  Yes.  These DHAs may be used to fill positions that are temporary, term, or permanent.  

Q9.  Are appointments made under these DHAs subject to a probationary period? 

A9.  Yes.  Appointments made using these DHAs are required to serve a probationary period 

regardless of current status or previous completion of a probationary period.  Credit for prior 

service may be applied under the provisions of 5 CFR 315.802.  

 

Q10.  Is OPM public notice required?  

A10.  No.  OPM public notice is not required for the DHAs as §§ 3327 and 3330 of title 5 U.S.C. 

has been waived. 

 

Q11.  What is the basis for selection under the DHAs? 

A11.  Merit factors shall be the basis for selecting individuals under this DHA.  Merit factors are 

determined by the individuals’ ability to perform the duties of the position.  Merit is based on 

such factors as previous work experience, education, abilities, and competencies.  
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Q12.  Are DHA applicants required to meet minimum qualification standards? 

A12.  Yes.  At the time of appointment, the appointing official must ensure the individual 

selected meets all requirements of the position. 

 

Q13.  Does Time-in-Grade apply to DHA selectees? 

A13.  No.  Time-in-Grade (TIG) does not apply when making appointments under DHA in 

accordance with 5 CFR 300.603.  However, candidates are required to meet minimum 

qualification standards and any other applicable requirements. 

Q14.  Can tentative job offers be made at recruiting events using these DHAs? 

A14.  Yes.  DHAs allow hiring managers to make tentative, contingent job offers at recruiting 

events.  Offers must be made on a contingent basis when other factors must be considered (i.e., 

security, medical, PPP, etc.).  Candidates must meet minimum qualifications and any selective 

factors, quality ranking factors, and/or competencies required by the position.  A best practice for 

effective use of these DHAs at hiring events is to partner hiring managers and skilled HR 

Specialists.  The HR Specialist can review a candidate’s eligibility and qualifications on-the-spot 

before extending a tentative, contingent job offer.  

FAQS - CURRENT FEDERAL EMPLOYEES  

Q15.  Can current federal employees be considered under DHAs? 

A15.  Yes.  The NDAA specifically states “may appoint qualified candidates” and does not 

exclude current, federal employees from being considered or appointed under these DHAs if they 

are qualified.  If a current federal employee is appointed under the DHA, the individual would be 

required to convert to a new civil service appointment and therefore meet all the requirements of 

a new appointment, such as serving a new probationary period, tenure requirements, etc., unless 

an exception exists. 

 

Q16.  Can current federal employees be name requested under DHA? 

A16.  

 For current, internal DON employees within the same organization*, DHAs should not 

normally be the first line of recruitment.  Management should first exhaust internal 

recruitment methods such as Management Identification of Candidates (MIOC) as a best 

practice.  Any decision to bypass internal recruitment methods should be well-

documented within the hiring action in order to withstand third-party scrutiny.   

 

Use of internal recruitment methods as a best practice will ensure transparency, 

accountability, and adherence to merit system principles.  Additionally, the MIOC 

process is just as efficient as using a DHA when attempting to promote from within.   

 

 Current federal employees from outside the organization* who have been found through 

targeted recruitment or outreach efforts may be name requested to a position.  Caution 

should be taken when using DHAs to name request a candidate from outside the 

organization when there are qualified, internal candidates available within the 
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organization.  Management should carefully consider optics as the appearance of such 

action may result in a perceived unfair hiring practice.  Consideration should be given to 

determine if other internal recruitment strategies are more appropriate. 

 

*Same organization is defined as within the hiring managers span of control.  

 

Q17.  Can current federal employees apply to and be selected from a DHA announcement? 

A17.  Yes.  DHA announcements are open to all U.S. Citizens.  Therefore, any applicant, 

including current, federal employees within the same organization may apply, be considered, and 

be selected for the advertised position.  

SCENARIOS 

1.)  If a current federal employee applies to an open, DHA vacancy announcement and is 

subsequently selected, can management hire them into the position? 

Yes.  Management may appoint any qualified individual to the position.  However, any selectee 

must meet the required specialized experience and any other qualifications or requirements of the 

position. [Refer to Q17] 

 

2.)  A hiring manager has obtained a resume through their own outreach efforts for a 

qualified individual that is outside of their own organization.  The individual is currently a 

GS-11 and has 52 weeks of specialized experience at the next lower grade level.  Can the 

hiring manager name request this individual for a GS-12 position?  

Yes.  Management may name request an individual that meets the required specialized 

experience and qualifications of the position.  However, when there are qualified, internal 

candidates within the organization, consideration should be made to determine if other 

recruitment strategies are more appropriate.  Management should consider the optics of name 

requesting an individual that is outside the current organization when qualified, internal 

candidates exist, as it could result in a perception of lack of advancement opportunities by 

current employees within the organization and unfair hiring practices. [Refer to Q15 and Q16] 

 

3.)  A hiring manager wants to promote one of its current employees; there are several 

employees within the department that are equally qualified.  Can the hiring manager name 

request this individual for his position? 

Best practice would dictate that management should carefully consider the optics of that 

selection as the appearance of such action may result in a perceived unfair hiring practice. 

Internal recruitment strategies would likely be more appropriate, such as the MIOC process. 

[Refer to Q16] 


